Nieuwe beleidsregels 2025 voor de basisverzekering 

Naast de nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS) waar we je regelmatig over op de hoogte houden, zijn er nog een aantal wijzigingen gecommuniceerd door het Zorginstituut Nederland. Deze wijzigingen vallen samen met de start van de nieuwe declaratiestandaard, en hebben betrekking op de basisverzekering voor diverse disciplines. Dit zijn de belangrijkste veranderingen: 

De regeling COVID19 herstelzorg vervalt voor diverse paramedische disciplines. Nieuwe COVID19 Patiënten kunnen alleen nog met een AV met aanspraakcode 009 (Aanvullende verzekering) voor fysiotherapie en oefentherapie of door eigen betaling worden gedeclareerd per 1 januari. 

De aanspraak voor COPD-patiënten verandert per 1 januari 2025 naar een zgn. open aanspraak. De bestaande COPD aanspraakcodes (13 t/m 19) zullen komen te vervallen vanaf 1 januari. Concreet betekent dit dat deze groep COPD-patiënten boven de 18 jaar met de nieuwe aanspraakcode 022 en DCSPH-code 2554 kan worden gedeclareerd. Deze wijziging heeft betrekking op fysiotherapie en oefentherapie. 
 
De basisverzekering is uitgebreid voor volwassen Reumatoïde Artritis patiënten. Het gaat om verzekerden van achttien jaar of ouder met ook langdurige gepersonaliseerde gesuperviseerde actieve oefentherapie bij reumatoïde artritis met ernstige functionele beperkingen. Dit betekent dat deze groep patiënten met de eerdergenoemde nieuwe aanspraakcode 022 en DCSPH-code 9390 kan worden gedeclareerd. 

Door deze aankondiging zullen we een aantal veranderingen moeten doorvoeren in Intramed. Je kunt deze veranderingen rond eind november terugzien, en vanaf januari zijn deze te gebruiken in Intramed.