Welkom op Intramed Expert!
Het kenniscentrum van Intramed

Alles wat je moet weten voor een soepele overgang naar de Nieuwe Generieke Declaratiestandaard.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS) ingevoerd. Deze standaard is ontwikkeld om het declaratieproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars te uniformeren en te vereenvoudigen. Dit moet zorgen voor een efficiëntere verwerking van declaraties, een vermindering van de administratieve lasten en een verbeterde kwaliteit van gegevensuitwisseling. Om een soepele overgang in 2025 mogelijk te maken hebben we in 2024 al verschillende aanpassingen gedaan in onze software.

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie en uitleg over de wijzigingen met betrekking tot de GDS en beantwoorden we veelgestelde vragen, zodat je eenvoudig kunt zien wat er is aangepast en waar je rekening mee moet houden. Dit om je zo goed mogelijk te ondersteunen. We updaten deze pagina bij elke nieuwe release van Intramed, ongeveer elke zes weken. Sla deze pagina op in je favorieten, zodat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste wijzigingen!

Wijzigingen in Intramed

Behandelserie

In Intramed zijn alle velden met de tekst ‘Indicatiecode’ hernoemd naar ‘Aanspraakcode’.
Dit zie je bijvoorbeeld in de wizard ‘Plannen van een afspraak’, in verslagleggingsrichtlijnen, briefontwerpen en in een behandelserie:

Agendawizard en behandelserie

Als je een aanspraakcode hebt gekozen en daarna een diagnosecode gaat selecteren, is het filter onderin het scherm ‘Selecteer diagnose’ ook aangepast:

Voor kinderfysio- en oefentherapie is het aantal gebruikte codes (004 t/m 007) teruggebracht tot één: alleen 003 wordt nog gebruikt voor de aanspraak op kinderfysio-/oefentherapie voor kinderen onder de 18 jaar.
In een behandelserie met een begindatum vanaf 01-01-2025 zijn de aanspraakcodes 4 t/m 7 dan ook niet meer te kiezen, maar alleen aanspraakcode ‘3- Nieuwe indicatie fysiotherapie’.

Omdat deze meegestuurd moet worden in de declaratie, kun je de lichaamslocatie voortaan vastleggen in een behandelserie. Daarom is in behandelseries met de verwijsdiagnose ‘Paramedische hulp (DCSPH)’ op tabblad ‘3. Diagnose’ een extra veld in te vullen:

 

 

Bij toevoegen een nieuwe codelijst/behandelserie kun je alleen nog actuele prestatiecodelijsten en diagnosecodelijsten kiezen.

Codelijsten tabblad ‘2. Instellingen’ en Behandelseries tabblad ‘3. Diagnose’

Bij codelijsten en behandelseries zijn de codelijsten verwijsdiagnose en codelijsten paramedische diagnose aangepast.
De volgende diagnosecodelijsten kunnen niet meer gekozen worden in een nieuwe codelijst of bij de verwijsdiagnoses / primaire diagnose in een behandelserie / behandelepisode:
– Paramedische lijst oefentherapie Cesar;
– Paramedische lijst oefentherapie Mensendieck;
– Lokaal/bilateraal geldende lijst;
– DSM-IV-TR ICD-9-CM;
– DSM-IV-TR DBC-Onderhoud.

Als een patiënt de aanvullende verzekering ‘Basis Plus Module’ van Zilveren Kruis heeft én de zorg die de patiënt krijgt valt onder deze module, dan moet dat in de GDS801 declaratie opgenomen worden.
Hiervoor is in tabblad ‘3. Diagnose’ van de behandelserie een nieuwe optie toegevoegd:

Let op! Dit kan vanaf 01-01-2025

De behandelaar vinkt dit aan, als het gaat om zorg waarbij een codelijst ‘Paramedisch hulp’ wordt gebruikt én het moet specifieke zorg Fysiotherapie bij kanker, hart- en vaatziekten, en een beroerte zijn.
Bij declareren wordt dit overgenomen in de gedeclareerde behandelserie.

Als deze optie is aangevinkt, wordt dat ook overgenomen in een  vervolgbehandelserie.

Bij behandelseries op tabblad ‘3. Diagnose’ worden de codelijst- en code-velden bij ‘Verwijsdiagnose’, ‘Paramedische diagnose’, ‘Tweede verwijsdiagnose’ en ‘Tweede paramedische diagnose’ verborgen indien bij de codelijst ‘Niet gebruiken’ is gekozen.
De ‘Diagnosedatum’ wordt verborgen als de ‘Paramedische diagnose’ is verborgen.
Als alle diagnose velden zijn verborgen dan worden ook de kopteksten ‘Diagnosecodelijst’ en ‘Code’ verborgen en schuiven de overgebleven velden, namelijk ‘Diagnosetekst verwijzing’ en eventueel ‘Diagnosecode ICD-10’, op naar bovenin het scherm.

De CSI codelijst/ aanspraakcodelijst is vereenvoudigd, de codes voor kinderen (004 t/m 007) komen per 01-01-2025 te vervallen. Hiervoor komt code 003 in de plaats. 

Bij het aanmaken van de GDS801 declaratie wordt aanspraakcode 3 ingevuld, als in een bestaande behandelserie (gestart vóór 01-01-2025) nog aanspraakcode 4, 5, 6 of 7 staat.

Een zorgvraag kan doorlopen als een cliënt naar een andere zorgaanbieder gaat, gebaseerd op dezelfde aanspraak.

In zo’n geval kan de 2e zorgaanbieder een zorgtraject openen met een zorgtrajectstartdatum die later is dan de zorgtrajectstartdatum bij de 1e zorgaanbieder.

In verband met rechtmatigheid en handhaving van de aanspraakduur moet de verzekeraar de startdatum van de aanspraak weten. Daarom moet bij de 2e zorgaanbieder de oorspronkelijke aanspraakstartdatum worden aangegeven, ALS die datum afwijkt van de zorgtrajectstartdatum. Oftewel: de oorspronkelijke aanspraakstartdatum van de 1e zorgaanbieder moet worden ingevuld bij de 2e zorgaanbieder, zodat duidelijk is, dat aanspraken die in tijd gelimiteerd zijn (gerekend vanaf de start van de zorgvraag) nog mogen worden uitgevoerd.

Voortaan kun je (als de GDS 801 standaard in is gegaan) op het tabblad ‘2. Toestemming’ van een behandelserie de aanspraakstartdatum invullen;

Maak je een vervolgserie, dan wordt deze datum overgenomen en kun je hem niet wijzigen.

In nota- en aanmaningontwerpen kun je voortaan in de sectie ‘Paginakop’ een veld ‘AanspraakStartdatum’ invoegen:

Het is niet nodig om ook nog een tekstveld voor dit nieuwe veld te zetten.

Codelijsten

In de oude PM standaard 304/305 werd in declaraties voor alle zorgsoorten die behoorden tot de
paramedische beroepsgroep ‘012=Paramedie’ (Vektis code) ingevuld, zoals je kunt zien in de retour
informatie:

Dit zal met de nieuwe GDS801 versie 2 gaan veranderen en opgesplitst gaan worden. Vektis heeft allezorgsoorten die hieronder vallen een unieke code gegeven:

Intramed vult vanaf 01-04-2024 tijdens opbouwen van de declaratie automatisch de juiste zorgsoortcode in in de declaratie aan de hand van de gebruikte prestatiecode.
Ook bij creditaties wordt de juiste soort prestatiecodelijst code bepaald.
Dit gebeurt alleen voor codelijsten ‘Paramedische hulp’.

Bij toevoegen een nieuwe codelijst kun je alleen nog actuele prestatiecodelijsten en diagnosecodelijsten kiezen:

Codelijsten tabblad ‘1. Algemeen
In codelijsten is de keuze bij ‘Soort prestatiecodelijst’ en de eventuele ‘Alternatieve soortprestatiecodelijst’ aangepast.
De volgende prestatiecodelijsten kunnen niet meer gekozen worden in een nieuwe codelijst:
– Prestatiecodes psychotherapie;
– CTG tarievenlijst psychiatrie;
– Eerstelijnspsychologische zorg;
– CTG tarievenlijst instellingen;
– Gespecialiseerde GGZ;
– Generalistische Basis GGZ.

Bij de bij ‘Gebruikte declaratiestandaard’ kunnen ‘Psychotherapie/Psychiatrie’ en ‘Eerstelijns psychologen’ niet meer worden gekozen.

Codelijsten tabblad ‘2. Instellingen’ 

Bij codelijsten en zijn de codelijsten verwijsdiagnose en codelijsten paramedische
diagnose aangepast.
De volgende diagnosecodelijsten kunnen niet meer gekozen worden in een nieuwe codelijst:
– Paramedische lijst oefentherapie Cesar;
– Paramedische lijst oefentherapie Mensendieck;
– Lokaal/bilateraal geldende lijst;
– DSM-IV-TR ICD-9-CM;
– DSM-IV-TR DBC-Onderhoud.

Ook voor declaratiemomenten
Vanaf 01-01-2025 kun je ook declaratiemomenten standaard via de GDS801 v2 declareren. Hierbij wordt de prestatiecode uit het zorgproduct als prestatiecode gebruikt in de declaratie.

Je wilt geen diagnosecodelijst kunnen selecteren, die toch niet in de declaratie terechtkomt.
Diagnosecodelijsten zijn te kiezen in codelijsten en behandelseries.

Codelijsten 
Als je een codelijst aanmaakt, worden nu op tabblad ‘2. Instellingen’ de keuzes van de twee verwijsdiagnosecodelijsten en de twee paramedische diagnosecodelijsten beperkt én worden daar standaardwaarden ingevuld.
Bijvoorbeeld in een codelijst: in de volgende afbeelding links de oude situatie en rechts de nieuwe:

Bij de diagnosecodelijsten waar alléén de waarde ‘niet gebruiken’ is toegestaan, worden de lijsten niet meer getoond en in die gevallen schuiven de overige velden omhoog.

Declareren en invoercontrole

Voor Behandelingen/declaratiemomenten op een codelijst ‘Paramedische hulp’ wordt voortaan naar de prestatiedatum gekeken om te bepalen, welke declaratiestandaard daarvoor gebruikt moet worden.
Vanaf 01-01-2025 is dat versie 2 van de Generieke declaratie standaard (GDS801). Tot die datum wordt de huidige declaratie standaard PM304 gebruikt.

Dit geldt voor behandelingen én declaratiemomenten die gekoppeld zijn aan een behandelserie, met een begindatum van 01-01-2025 of later.

Voor de declaratiestandaard GDS801 is in een eerdere Intramed versie geregeld, dat bij de prestatiecode/behandelcode de juiste prestatiecodelijst wordt ingevuld in een declaratie.
Als er een onbekende prestatiecode/behandelcode wordt gebruikt, kan er geen juiste prestatiecodelijstcode worden bepaald. Om afwijzingen van de declaratie te voorkomen, worden deze behandeling voortaan tijdens het declareren naar verzekeraars overgeslagen. En je ziet ook een foutmelding in het scherm ‘Niet gedeclareerde zaken’:

Een niet gevonden prestatiecodelijst geeft voortaan ongeacht de betaler een melding in de gegevenscontrole:

Rechts daarvan kun je dan dit corrigeren.
Bij een declaratiemoment wordt tabblad ‘1. Behandelserie’ getoond en moet je zelf naar tabblad ‘5. Declaratietraject’ scrollen om de prestatiecode te wijzigen.

Als GGZ-behandelingen werden gedeclareerd door een rechtspersoon, dan werd de rubriek ‘ZorgaanbiederSoort’ in de declaratie niet gevuld conform de GDS standaard. Dit is aangepast; voor alle duidelijkheid een overzicht:

 

Declaratiemomenten moeten met de juiste declaratiestandaard worden gedeclareerd, zodat ze niet worden afgewezen. Terwijl we wachten op de ingang van de GDS 801, moet je declareren op de PM-standaard. Intramed controleert voortaan bij declaratiemomenten hiervoor op de prestatiedatum van het declaratiemoment (in plaats van op de begindatum van de behandelserie). Ligt die datum op 01-01-2025 of later, dan wordt de GDS 801 gekozen; anders de PM-standaard.
En nog een punt bij de ingang van de GDS 801 standaard: Alleen bij het declareren van fysiotherapiedeclaratiemomenten (Zorgtopics zorgproduct) worden de behandelingen opgenomen in declaratiebestand naast het zorgproduct.

Als de GDS 801 in werking treedt, wordt in behandelingen van een ‘Overige diensten’-codelijst in het scherm ‘Gegevens controleren en aanvullen’ voortaan niet meer gecontroleerd, of er een geldige prestatiecode is gebruikt. Zo gaat ook bij overige diensten de declaratie goed.
Het scherm ‘Gegevens controleren en aanvullen’ roep je op vanuit de agenda én via menu [Financieel], [Declaraties], [Gegevens controleren en aanvullen] / [Opbouwen verzamelstaten].

Om te kunnen declareren volgens de GDS801 declaratiestandaard, moet bij bepaalde diagnosecodes een lichaamslocatie worden ingevuld. Intramed controleert behandelingen met behandeldatum 01-01-2025 of later op aanwezigheid van de lichaamslocatie. En bij declaratiemomenten wordt dit
gecontroleerd als de begindatum van de behandelserie 01-01-2025 of later is. Je ziet dan een foutmelding in het scherm ‘Niet gedeclareerde zaken’.

Niet nagekomen afspraken konden nog niet worden gedeclareerd via D-Pay/Notacollect als de GDS declaratiestandaard wordt gebruikt. Dit is opgelost: ga je declareren via D-Pay met de GDS 801 v2 declaratiestandaard, worden niet nagekomen afspraken ook meegenomen met prestatiecodelijst 999 (= (Onderdeel van een) prestatie waarvoor geen code bestaat).

Nota ontwerpen

De onderwerpen voor de wijzigingen in de ontwerpen zijn tijdelijk. Binnenkort zullen we verdere aanpassingen doorvoeren met betrekking tot de ontwerpen voor de GDS. We adviseren daarom om tot de invoering van deze nieuwe wijzigingen geen aanpassingen te doen. Als je toch wijzigingen wilt doorvoeren in de nota ontwerpen, kun je hieronder de meest actuele informatie vinden. Velden van de GDS worden pas ondersteund bij ingang van de standaard.

Je wilt natuurlijk geen nota-ontwerpen gebruiken die niet voldoen aan de GDS standaard, omdat de nota’s dan door verzekeraars worden afgewezen. Daarom kun je geen nota-ontwerpen van het soort ‘Per verrichtingcode’ en ‘Per gelijke behandeling’ meer toevoegen of gebruiken.
– Als je een nota-ontwerp toevoegt (via menu [Systeem], [Ontwerpen], [Rapporten]), kun je bij ‘Soort nota’ niet meer voor ‘Per verrichtingcode’ of ‘Per gelijke behandeling’ kiezen:



– Bij een medewerker kun je op tabblad ‘5. Declareren’ bij de lay-outs geen nota-ontwerpen voor ‘Per verrichtingcode’ of ‘Per gelijke behandeling’ meer kiezen;
– In de systeemgegevens kun je op tabblad ‘3. Nota instellingen’ bij de lay-outs ook geen notaontwerpen voor ‘Per verrichtingcode’ of ‘Per gelijke behandeling’ meer kiezen.
Heb je in het verleden zo’n ontwerp gekozen, wat nu niet meer aangemaakt kan worden, dan staat dit nog wel ingevuld in de hiervoor genoemde instellingen. Zet dit handmatig om naar een nieuw ontwerp.

Als de GDS801 declaratiestandaard ingaat, moeten de volgende velden in al je (credit-)nota en aanmaning ontwerpen zijn opgenomen.
Dat kost de nodige tijd, maar gelukkig staan op de Intramed site bijgewerkte nota ontwerp downloads. Die kun je nog verder customizen.

– Het veld ‘ZPM nota begindatum zorgtraject’ dat je kunt invoegen in nota- en
aanmaningontwerpen, is hernoemd naar ‘GDS nota startdatum zorgtraject’:

– Het veld ‘ZPM nota diagnose’ dat je kunt invoegen in nota-ontwerpen per declaratieregel en aanmaningontwerpen, is hernoemd naar ‘GDS nota diagnose’. Dit veld kan in de sectie ‘Paginakop’ worden toegevoegd:

Bij diagnosecodes van de Paramedische hulp (DCSPH) worden de 2 voorloopnullen op de nota niet afgedrukt.

In nota- en aanmaningontwerpen kun je voortaan in de sectie ‘Paginakop’ een veld ‘GDS nota Ongeval’ invoegen:

Het veld ‘Ongeval:’ uit de eerste gedeclareerde behandelserie wordt hiervoor gebruikt. Het  nieuwe veld in de nota/aanmaning wordt ingevuld met: ‘Ongeval: Ja’ of ‘Ongeval: Nee’.
Staat bij ‘Ongeval:’ onbekend dan blijft het veld in de nota/aanmaning leeg.
Het is dus niet nodig om ook nog een tekstveld ‘Ongeval:’ voor dit nieuwe veld te zetten, zoals je wel doet bij de meeste andere velden.

In nota- en aanmaningontwerpen kun je voortaan in de sectie ‘Paginakop’ een veld ‘GDS nota Lichaamslocatie’ invoegen:

Het veld ‘Lichaamslocatie:’ uit de eerste gedeclareerde behandelserie wordt hiervoor gebruikt. Het nieuwe veld in de nota/aanmaning wordt ingevuld met: ‘Toelichting lichaamslocatie:’ < APK codelijst> <APK code> <omschrijving>.
Staat bij ‘Lichaamslocatie:’ niets ingevuld, dan blijft het veld in de nota/aanmaning leeg.
Het is dus niet nodig om ook nog een tekstveld ‘Lichaamslocatie:’ voor dit nieuwe veld te zetten, zoals je wel doet bij de meeste andere velden.

In nota- en aanmaningontwerpen kun je voortaan in de sectie ‘Paginakop’ een veld ‘GDS nota Machtigingsnummer’ invoegen:

Het veld ‘Machtigingsnummer:’ uit de eerste gedeclareerde behandelserie (tabblad ‘2. Toestemming’) wordt hiervoor gebruikt.
Dit is het hernoemde veld ‘Kenmerk:’; zie de algemene release informatie.
Het nieuwe veld in de nota/aanmaning wordt ingevuld met: ‘Machtigingsnummer:’ + machtigingsnummer’.
Staat bij ‘Machtigingsnummer:’ niets ingevuld, dan blijft het veld in de nota/aanmaning leeg.
Het is dus niet nodig om ook nog een tekstveld ”Machtigingsnummer:’ voor dit nieuwe veld te zetten, zoals je wel doet bij de meeste andere velden.

Intramed geeft behandelingen die bij 1 traject horen, een zorgtrajectnummer, Bij het declareren van behandelingen die op een vervolgbehandelserie staan, wordt in de declaratie het zorgtrajectnummer van de hoofdbehandelserie (eerste van de keten) ingevuld.
Als een nota wordt geprint, wordt daarop ook hetzelfde zorgtrajectnummer afgedrukt.

Volgens de GDS801 standaard moet de aanspraakcode waar nodig op de nota’s worden afgedrukt.
Daarom kun je in nota-ontwerpen van het soort ‘Per declaratieregel’ een veld ‘GDS nota Aanspraakcode’ toevoegen.

Dat veld wordt gevuld met wat in een behandelserie is ingevuld en wordt opgebouwd als: eerst ‘004’ (wat aangeeft welke APK-codelijst het betreft) gevolgd door de daadwerkelijk aanspraakcode in 3 cijfers. Bijvoorbeeld: ‘004 009’.

Er zijn een aantal velden in (credit-)nota- en aanmaningontwerpen waarin twee getallen staan (bijvoorbeeld ‘GDS nota aanspraakcode’: ‘004 004’). Dit kan verwarrend zijn en er moet dan ook vanuit Vektis een koppelteken tussen.
Bij de volgende velden wordt voortaan een koppelteken opgenomen tussen de cijfers:
– ‘GDS nota Aanspraakcode’;
– ‘GDS nota diagnose’ (niet bij ZPM);
– ‘GDS nota Lichaamslocatie’.

Zoals gemeld is het veld ‘ZPM nota verwijzer’ hernoemd naar ‘GDS nota Verwijzer’, maar het is nu ook beschikbaar voor zowel ZPM als paramedische beroepen.
Dit veld kun je opnemen in nota-/credit nota- en aanmaningontwerpen in de sectie ‘Paginakop’. Het wordt voortaan gevuld met: <AGB-code (3801)> <naam verwijzer> <Type verwijzingcode (3501)> <Verwijsdatum (3503)>


Dit veld is verplicht bij de ingang van de GDS 801 declaratiestandaard.
Als de patiënt niet is verwezen, dan is het veld leeg.

Veld ‘GDS nota Overige prestatie-indicatie’ toegevoegd.

In (credit-)nota- en aanmaningontwerpen van het soort ‘Per declaratieregel’ kun je voortaan in de sectie ‘Paginakop’ een veld ‘GDS nota Overige prestatie-indicatie’ invoegen:

Dit moet volgens de GDS standaard als een patiënt fysiotherapeutische nazorg volgens de Basis Plus module van Zilveren Kruis heeft gehad. Dit veld is zo nodig verplicht bij de ingang van de GDS 801 declaratiestandaard.
Intramed controleert hiervoor in de eerste gedeclareerde behandelserie van een declaratie het veld ‘Nazorg volgens Basis Plus Module’ (tabblad ‘3. Diagnose’). Is dit aangevinkt, dan wordt het nieuwe veld in de (credit-)nota / aanmaning gevuld met: ‘Overige prestatie-indicatie: 003-02 Fysiotherapeutische nazorg en lymfedrainage/littekentherapie vanuit Basis Plus Module en aanvullende verzekeringen van Zilveren Kruis/FBTO’.
Anders blijft het veld in de (credit-)nota / aanmaning leeg.

In (credit-)nota- en aanmaningontwerpen van het soort ‘Per declaratieregel’ kun je voortaan in de sectie ‘Detail’ de velden ‘GDS nota Prestatie’ en ‘GDS nota Prestatie 2’ invoegen:

Voorheen kon alleen de prestatiecode worden getoond en de verzekeraars willen ook de codelijstcode zien.
Deze velden zijn verplicht bij de ingang van de GDS 801 declaratiestandaard.
In deze velden wordt de codelijstcode en de prestatiecode getoond; gescheiden door een koppelteken ‘-‘.

In factuur- en aanmaningontwerpen kun je voortaan in de sectie ‘Detail’ een veld ‘GDS nota Prijs prestatie 2’ invoegen:

Dit veld wordt natuurlijk alleen afgedrukt, als er een tweede behandelcode aanwezig is.

In (credit-)nota- en aanmaningontwerpen van het soort ‘Per declaratieregel’ kun je voortaan in de sectie ‘Paginakop’ het veld ‘GDS nota BSN of verzekerdennummer’ invoegen:
Als er een vertrouwd BSN in de patiëntgegevens staat, wordt bij dit veld de tekst:

Als er een vertrouwd BSN in de patiëntgegevens staat, wordt bij dit veld de tekst: ‘BSN: <bsn>’ opgenomen. Als geen vertrouwd BSN is en er is wel een inschrijfnummer bij een verzekeraar bekend via de polis, dan wordt ‘Verzekerdennummer <InschrijfNr>’ afgedrukt. Bij fysiotherapie is
het verzekerdennummer het nummer dat aan een geldige verzekering is gekoppeld; bij ZPM is dat het van de geldige basis verzekering.
Zijn beide niet gevuld dan wordt niets afgedrukt.
Dit veld is verplicht bij de ingang van de GDS 801 declaratiestandaard.
Maar er is nog meer gedaan. Op diverse plaatsen in Intramed is de naam ‘Inschrijfnummer’ hernoemd naar ‘Verzekerdennummer’ (‘Verz.nr’). Bijvoorbeeld in de patiëntenlijst, de behandelserieslijst, in het scherm polis, het rapport Behandelepisode en het rapport Patiënt.

Bij de verwijzer stonden ook het type verwijzing en de verwijsdatum. Deze gegevens staan nu apart onder elkaar:

– De velden ‘ZPM nota type verwijzing’ en ‘ZPM nota privacyverklaring’ zijn hernoemd naar ”GDS nota type verwijzing’ en ‘GDS nota privacyverklaring’

Vanaf een nader te bepalen datum moeten bepaalde ZPM-velden die je in nota-/credit nota- en aanmaningontwerpen hernoemd worden naar GDS velden omdat deze velden vanaf 01-07-2024 niet alleen voor ZPM gelden maar ook voor andere prestatiecodelijsten.
Daarom zijn de volgende velden nu al hernoemd:
Voor in de paginakop van een ontwerp:
– veld ‘ZPM nota zorgtraject’ is nu ‘GDS nota Zorgtraject’;
– veld ‘ZPM nota regiebehandelaar'” is nu ‘GDS nota Regiebehandelaar’;
– veld ‘ZPM nota Verwijzer’ is nu ‘GDS nota Verwijzer’;
– veld ‘ZPM nota machtiging’ is nu ‘GDS nota Machtigingsnummer’.
Voor in de detail sectie van een ontwerp:
– veld ZPM nota uitvoerder” is nu ‘GDS nota Uitvoerder’;
– veld ‘ZPM nota prestatiekoppelnummer’ is nu ‘GDS nota Prestatiekoppelnummer’.

De volgende velden zijn echt alleen voor ZPM en blijven onveranderd:
Voor in de paginakop van een ontwerp:
– veld ‘ZPM nota privacyverklaring’;
– veld ‘ZPM nota zorgvraagtypering’;
– veld ‘ZPM nota type verwijzing’.
Voor in de detail sectie van een ontwerp:
– veld ‘ZPM nota zorglabels’.

Nieuws rondom de GDS

Veelgestelde vragen over de GDS

De GDS 2.0 is een vernieuwde standaard voor het declareren van zorgkosten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Deze standaard wordt ingevoerd om het declaratieproces te uniformeren en te vereenvoudigen, wat leidt tot een efficiëntere verwerking, lagere administratieve lasten, en een verbeterde kwaliteit van gegevensuitwisseling.

De overgang naar de nieuwe Generieke Declaratie Standaard zal gefaseerd verlopen binnen Intramed. Over heel 2024 worden er al diverse voorbereidingen getroffen in de software, zodat je geleidelijk kunnen overschakelen naar de nieuwe standaard. Vanaf 1 januari 2025 wordt de GDS 2.0 de standaard voor alle declaraties, Intramed is er dan volledig klaar voor.

De ingebruikname van de Generieke Declaratie Standaard (GDS) 2.0 per 1 juli voor aanbieders van paramedische zorg is uitgesteld tot 1 januari 2025. Dit is na de (keten)test resultaten is gebleken dat niet alle EPD leveranciers tijdig waren om de GDS 2.0 standaard te ondersteunen. Intramed is er klaar voor, meer over het uitstellen van de GDS vind je in dit nieuwsbericht.

Ja, we zijn momenteel bezig met het samenstellen van de inhoud van het webinar. Zodra dit gereed is, gaan we op zoek naar een geschikte datum. We zullen deze zo snel mogelijk communiceren.